Kläder för begravning – så ska du tänka

När en anhörig går bort är det mycket att tänka på. Samtidigt ska du försöka bearbeta sorgen och kanske även ha en fungerande vardag med hus, hem och familj. Det sista du vill tänka på är vilka kläder du ska välja inför begravningen, men det finns klädkoder som du, av respekt, ändå bör följa.

Om du vill ha professionell hjälp och planering av begravningen kan du vända dig till en seriös begravningsbyrå i ditt närområde. En begravningsbyrå kan hjälpa dig med allt från dödsannons till inbjudning, begravning och jordsättning. Du kan även få hjälp med det administrativa arbete som krävs i samband med en bortgång. Även om begravningsbyrån kan hjälpa dig med råd och tips inför ditt klädval så är det du i slutändan som väljer vad du har på dig.

Klädkod för begravningar

Om den avlidne eller närstående har haft tydliga önskemål om valet av färg på klädsel är det viktigt att respektera detta. Det kan t.ex. vara så att den som har gått bort älskade färgen gul och vill att alla ska klä sig i något gult vid ert sista farväl. Om det inte finns någon klädkod specificerad på inbjudningen bör du följa den traditionella klädkoden.

Vilka kläder ska man välja?

Ska du klä dig efter den traditionella klädkoden är det mörka kläder som gäller. Vid högtidliga begravningar är det färgen svart som står i fokus, men även mörkblått eller svart med inslag av färg kan vara acceptabelt. Du bör dock undvika starka och glada färger, eller färger som är alldeles för ljusa.

För herrar kan en svart skjorta eller svart kostym vara lämpligt. Som kvinna bör du välja en klänning eller en vacker blus och byxor. Kom ihåg att visa hänsyn till den avlidna och dess familjemedlemmar. Se därför till att kläderna inte är korta eller visar urringning. Ska begravningen ske i en kyrka bör du även täcka dina axlar om du bär linne eller klänning utan ärmar.