Allt om H&M

H&M är kanske Sveriges allra största export när det kommer till kläder. De har sitt huvudkontor i Stockholm och har idag över 4 000 butiker runt om i världen. Dessutom har de en stor webbshop där de säljer ett stort utbud av kläder till dam, herr och barn. H&M räknas som världens största klädbutik och ligger före både Zara och the Gap. Allt har dock inte varit frid och fröjd genom åren då företaget många gånger varit i blåsväder för rasistisk och sexistisk reklam. De har också kritiserats för att använda sig av barnarbete, något som de arbetar väldigt flitigt på att åtgärda och förbättra.

Historien bakom

H&M grundades av en man vid namn Erling Persson och slog upp portarna till sin första butik redan 1947. Denna öppnades i Västerås och hette enbart Hennes. Det var inte förrän 1968 som företaget bytte namn till Hennes & Mauritz och började sälja även herrkläder. Man etablerade sig tidigt i Skandinavien och öppnade butiker både i Norge och Danmark. Idag är det Tyskland som är den största marknaden följt av Storbritannien.

Idag ingår inte bara H&M i koncernen utan även dotterbolag såsom COS. Det är en lite dyrare butik som ska locka till sig ett annat klientel. De ligger även bakom & other stories som är en annan butik med dyrare varor. Under åren har de ingått flera stora samarbeten med modehus som Versace och Lanvin. De visade länge en årlig julreklam som frontats av några av världens största fotomodeller men denna lades ner år 2007.