Barnkläder i hållbar linje

Det är lätt hänt att man spontanshoppar i billiga affärer och under rean, men i efterhand kommer på att det kanske inte var det mest hållbara eller användbara man fyndade. Samtidigt blir många mer miljömedvetna och man vill måna om naturen genom att köpa mer hållbara kläder och fatta miljövänligare beslut. Eftersom barnkläder behöver bytas ut oftare än våra egna vuxenkläder, är det bra att försöka ta hållbara beslut om just barnkläderna. Det finns olika sätt att göra det på, och fördelarna är många. Inte nog med att moder jord tackar för allt som kan återanvändas, det kan dessutom bli både mer ekonomiskt och roligare.

Handla second hand-kläder

Att handla i second hand-butiker är både ekonomiskt och hållbart. I synnerhet när det gäller barnkläder då barnen växer ur dem så snabbt och perioden de kan använda kläderna är ytterst kort. I second hand-butiker finns inte enbart det senaste modet, vilket kan vara en stor fördel om barnet redan har en egen stil eller favoritfärger som inte råkar vara årets trendfärg. Det kan vara roligt för barnen att ha lite speciella kläder, och för den som vill smälta in brukar det inte heller vara svårt att hitta enklare basplagg. Dessutom finns det second hand-butiker som man kan sälja sina kläder till när de inte längre används. Det rör sig oftast inte om några större summor men om kläderna ändå inte används kan det vara ett sätt att få in lite extra pengar.

Välj kvalitet

Man kan ha ett hållbart tänk även om man föredrar nya kläder till sina barn. När man vill köpa nya kläder till sitt barn, men ändå vill vara miljömedveten, bör man antingen välja märken som riktar in sig på miljö och natur eller har hög kvalitet. Genom att välja märken som till exempel Gant som har kvalitativa och avslappnande barnkläder kan kläderna hålla en längre tid. På så sätt kan man låta kläderna gå i arv till andra barn i ens närhet eller låta dem återanvändas på annat sätt. Det man vill undvika är främst slit och släng-kläder, som bara används en kort tid eftersom de har för låg kvalitet eller är för enkelspåriga rent modemässigt.

Anordna byt-dagar med andra föräldrar

Ett annat sätt att se till att kläderna återanvänds när barnen har vuxit ur dem, är att ha byt-dagar med andra föräldrar. Man kan ha en liten tillställning eller bara samla vänner och bekanta med barn i ungefär samma ålder för att byta barnkläder med varandra. Det finns alltid något som någon vuxit ur eller som av annan anledning inte används av barnen, så varför inte se till att de kommer till användning samtidigt som man kan få nya tillskott till garderoben utan kostnad. På vissa orter anordnas det till och med större klädbytardagar, även om dessa kanske inte riktar in sig just på barnkläder.

Det behöver alltså inte vara så svårt att handla mer hållbart till barnen, så det är egentligen bara att komma i gång och prova sig fram till vad som passar en bäst. Om man går från att enbart handla i butiker med kläder av lägre kvalitet, till att införskaffa mer hållbara kläder då och då så har man redan kommit en bit på vägen.