Olika klädkoder

Har du fått en inbjudan till ett bröllop eller en stor fest? Står det ”Klädkod: smoking” eller något liknande på din inbjudan? Om man inte är van att gå på stora fester är det inte säkert att man har koll på de olika klädkoderna. Om värden eller värdinnan har bemödat sig att skriva ut klädkoden på inbjudan så brukar det vara viktigt att det följs.

Vad innebär klädkod kavaj?

Om klädkoden är kavaj betyder det att du kan klä dig ganska avslappnat. Det används till många sommarbröllop och sommarfester. Männen bör bära kostym i en mörk eller lite ljusare variant. Man bör dock inte bära jeans. Kvinnorna har ganska många valmöjligheter och kan köra på en härlig klänning, en byxdress eller en kjol. Tänk på att det ska vara lite mer uppklätt än till vardags men du behöver inte heller satsa på en lång aftonklänning. Detta brukar vara mångas favorit när det kommer till klädkod eftersom det är ganska fritt och avslappnat.

Vad innebär klädkod smoking?

Smoking är ganska lätt att tyda för männen eftersom det är smoking som gäller. Det ska inte vara frack och det ska inte vara kostym. Smokingen ska gå åt det mörkare hållet, svart eller mörkblått är två färger som alltid fungerar. Under bör du bära en vit skjorta och en svart fluga. För kvinnor passar det att ha en längre klänning. Dock behöver man inte vara lika uppklädd som när klädkoden är frack. Det går att ha en knälång klänning om man inte känner sig bekväm med långklänning. Dock bör man inte ha handskar.

Vad innebär klädkod frack?

Har du fått en inbjudan där det står klädkod frack är det dags att slå på stort. Det är nämligen den finaste klädkoden. Den kan även gå under namnet högtidsdräkt. Som man ska du bära en frack, en vit fluga och en vit väst. Som kvinna är det också dags att slå på stort och du bör bära en högtidlig klänning som når ner till golvet. Du kan även bära en festligare kjol med med passande överdel om du inte känner dig bekväm i klänning. Tänk designerklänningar och kändisfester om du vill ha inspiration. Som tur är finns det även billigare varianter om du inte vill lägga ut flera tusen kronor på en klänning.