Svenska klädmärken

Att Sverige är ett framgångsrikt land när det kommer till klädexport är något många är medvetna om. Vi har bland annat den stora klädkedjan H&M men vi har också ett flertal framgångsrika klädvarumärken. I det här inlägget får du veta mer om några av våra mest framgångsrika varumärken i Sverige.

Rodebjer

 

Baserat på namnet är det många som tror att varumärket Rodebjer är danskt eller norskt. Men faktum är att det är svenskt. Personen bakom det kända klädvarumärket heter Carin Rodebjer och hon startade varumärket år 1999. Carin Rodebjer har fått ett flertal fina designpriser och hennes kläder har burits av flera kända personer, till exempel Meryl Streep. Men som de allra flesta varumärken är även Rodebjer ett något mer exklusivt varumärke eftersom plaggen kan kosta flera tusen kronor. Om du hittar plagg av märket som du inte har råd med i fullpris kan det vara värt att hålla koll på när Rodebjer har rea, så du kan få dina drömplagg till ett billigare pris.

Acne Studios

Acne Studios grundades år 1996 i Stockholm och hette från början Acne Jeans eftersom de slog igenom med jeans. Men numera ingår det andra sorters plagg i deras kollektioner. Grundarna bakom det kända svenska klädvarumärket Acne heter Jonny Johansson, Mats Johansson, Thomas Skoging och Jesper Kouthoofd. De öppnade sin första butik i Stockholm år 2003 och sedan dess har de öppnat butiker över hela världen. Från Tokyo till New York.

Filippa K

Ett annat exempel på ett framgångsrikt svensk klädvarumärke är Filippa K som fått sitt namn efter dess grundare Filippa Knutsson. Varumärket grundades år 1993 och affärsidén var att ta fram enkla, stilfulla plagg som har ett skandinaviskt hjärta men inspireras av den internationella marknaden. Sedan starten har varumärket etablerat sig runt om i hela världen.

Dagmar

Dagmar är en förkortning av house of Dagmar , som är ett klädvarumärke som år 2005 grundades av de tre systrarna Sofia Malm, Kristina Tjäder och Karin Söderlind. Varumärkets namn kommer från deras farmor som arbetade som sömmerska. De har fått ett flertal fina designpriser för sitt tidlösa mode.

Fjällräven

Ett annat framgångsrikt svenskt varumärke är Fjällräven. Fjällräven grundades år 1960 i Örnsköldsvik av Åke Nordin. Varumärket fokuserar främst på friluftskläder och accessoarer. Men det som gjorde att Fjällräven slog igenom på den internationella marknaden är deras numera klassiska ryggsäck Kånken.

Odd Molly

Varumärket Odd Molly grundades år 2002 av Karin Jimfelt-Ghatan. Varumärket är känt för sina kollektioner av kläder och accessoarer som riktar sig främst till kvinnor. Sedan starten har bolaget fortsatt att växa och de har idag över 12.000 återförsäljare i 30 länder över hela världen. Företaget har fått många fina designpriser.

Tiger of Sweden

Ett av våra äldsta klädvarumärken är Tiger of Sweden som grundades redan år 1903 av Marcus Schwartzman och Hjalmar Nordström. Deras första affärsidé var att starta ett klädvarumärke som sålde konfektionstillverkade kostymer till återförsäljare. Alltså sålde de färdiga kostymer till återförsäljare i en tid där man fick prova ut kostymerna och skräddarsy dem. Idag säljer de kläder både till herr, barn och dam.